Industrie & Bedrijf

02/10/2018 - "Design thinking en start-ups: sleutels tot klantgerichte innovaties. interview met Yuri van Geest"
Bedrijven die radicaal willen innoveren doen dat het beste met lean start-ups. Die laat je met een eigen budget, in een multidisciplinair team en met veel vrijheid experimenteren ‘aan de randen van je bedrijf’, zegt Yuri van Geest, consultant op het gebied van disruptieve innovatie en oprichter van de Singularity University. ‘Door de samensmelting van nieuwe technologieŽn verandert de wereld exponentieel.
20/04/2018 - "Brandwerende coatings topic"
“Roest rust nooit”, zeggen ze weleens bij Cuijpers Services BV in het Lim- burgse Elsloo. Waarmee in drie woorden is neergezet waarom onderhoud door middel van stralen en coaten cruciaal is om technische installaties, metalen constructies en onderdelen in puike conditie te houden.
Bekijk de pdf file : _MTE09_Cuijpers_thema_01.pdf
01/07/2018 - "Hoogleraar TU Delft Jeroen van den Hoven: Ethiek moet al in productontwerp verankerd zijn"
Dat slimme informatietechnologie en ethiek flink kunnen schuren, blijkt wel uit de recente schandalen rond Facebook en Google over het gebruik van privťgegevens. Wie controleert de inzet van kunstmatige intelligentie? De uitdaging is om technologie zo te ontwerpen en te gebruiken dat deze voldoet aan menselijke, ethische normen. En dat kun je niet alleen aan de markt overlaten, stelt de Delftse hoogleraar ethiek en technologie Jeroen van den Hoven.
30/11/2017 - "REMEHA werkt aan klimaatneutrale oplossingen "
Remeha in Apeldoorn is een van de toonaangevende producenten in de wereld van onder meer cv-ketels, (zonne)boilers en warmtepompen. Remeha verbetert continu de ef ciency van zijn bedrijfsprocessen door deze in te richten volgens de Lean- loso e. Het ontwikkelen van duur- zame verwarmingstechnieken die CO2-uitstoot reduceren is de nieuwe uitdaging. Vooruitlopend op het uitfaseren in 2050 van aardgas als vervuilende brandstof, zoals de overheid wil, draait Remeha een pilot in enkele huishoudens met wat mogelijk een CO2-neutrale oplossing is.
Bekijk de pdf file : SIGMA201705_Remeha.pdf
01/07/2017 - "Blockchain: van cryptomunt tot herhaalrecept "
Blockchain is een ‘trending topic’ geworden op het gebied van innovatie. Blockchain – ook wel ‘distributed ledger technology’ genoemd – is een decentrale database en biedt mogelijkheden om op efficiënt om te gaan met toestemming voor uitwisseling van gegevens en het uitvoeren van transacties. Misbruik is moeilijk. Iedere transactie wordt door meerdere computers gecontroleerd. Blockchain staat nog in de kinderschoenen maar de verwachtingen zijn hoog. Financiële instellingen, auditors, ziekenhuizen en gemeenten draaien er pilots mee.
06/03/2017 - "Achtung! Kleine letters in koopovereenkomst"
Nederlandse metaalbedrijven verkopen graag aan Duitsers, maar zijn bij het rondmaken van de deal vaak slordig in de kleine lettertjes omtrent leverings- voorwaarden, eigendomsvoorbehoud of heldere betalingsafspraken. Door een simpele fout of vergeetachtigheid in een koopcontract kan veel onenigheid ontstaan. Een juridische toetsing vooraf is verstandig.
01/02/2017 - "TechnoBrabant: van steeksleutel tot perslucht "
Of het nu gaat om gereedschappen en componenten voor drijftechniek, slijp- techniek, compressoren, lasapparatuur, of complete werkplaatsinrichtingen, bij Techno Brabant ligt het allemaal op voorraad in het magazijn, of het kan besteld en snel geleverd worden. De technische handelsonderneming bedient vele sectoren, waarvan de metaalbranche tot de belangijkste behoort. Onderhoud van gereedschappen is daar ook deel van.
Bekijk de pdf file : Techno_Brabant.pdf
01/11/2016 - "ICL Gaskets, pionier Smart Industry: Innovatie komt voort uit frustratie over bestaande technieken"
Blijven sleutelen aan je concept en ideeŽn om vernieuwend te blijven. Dat is de drijfveer achter het succes van de snel groeiende onderneming ICL Gaskets & Insulation. Dit Rotterdamse bedrijf timmert met innovatie- ve, siliconen afdichtingen voor cv-ketels en industriŽle ovens aan de weg in ruim twintig landen. Om aan de stijgende vraag vanuit de markt te blijven voldoen, maakt ICL de overstap van traditionele productie- methoden naar automatisering met high-end tools.
01/10/2016 - "Cuijpers Services: Brandwerende coatings zijn een topic'"
“Roest rust nooit”, zeggen ze weleens bij Cuijpers Services BV in het Lim- burgse Elsloo. Waarmee in drie woorden is neergezet waarom onderhoud door middel van stralen en coaten cruciaal is om technische installaties, metalen constructies en onderdelen in puike conditie te houden.
Bekijk de pdf file : _MTE09_Cuijpers_thema.pdf
30/06/2016 - "Interview met prof. Joop Halman/Risicomanagement bij innovatieprocessen"
Bij innoveren hoort risico nemen en omgaan met onzekerheden. Maar tot welk niveau zijn risico’s en onzekerheid acceptabel? Met de ‘Risk Diagnosing Methodology’ kunnen bedrijven dit realistisch in kaart brengen. De aanpak werkt alleen als het volledige innovatieteam volstrekt open en kritisch kan zijn, zegt Joop Halman, de bedenker van de methode. Want juist in het niet kenbaar maken van twijfels, schuilt het risico voor het mislukken van een innovatie. Bron: Sigma
Bekijk de pdf file : SIGMA201603_Kusiak.pdf
31/05/2016 - "Machinebouwer MARVU: 'Elkaar aanspreken op onveilig gedrag'"
Aan veilig werken werd bij machinebouwer Marvu altijd al aandacht besteed. Maar toen vernieuwing van de risico-inventarisatie nodig was, kon preven- tiemedewerkster Ankie van Boxtel best hulp gebruiken. Samen met de verbetercoach van 5xbeter zijn met verbeterchecks de knelpunten in beeld gebracht. “De verbeterchecks zijn zeer praktisch in gebruik.” Metaal en Techniek, juni 2016/Thema: Arbo en Veiligheid
Bekijk de pdf file : Marvu.pdf
25/04/2016 - "GBO Innovation Makers houdt kwaliteit bij Chinese productie in eigen hand"
Produceren in China is populair bij westerse opdrachtgevers, vooral vanwege de lage loonkosten. Maar het levert lang niet altijd de gewens- te productkwaliteit op. GBO Design uit Helmond, dat al vele jaren zaken doet met Chinese producenten, kent deze problemen niet of nauwelijks. Medewerkers van het ontwerpbureau begeleiden persoonlijk, op de werkvloer, met 3d-geprinte prototypes, het fabricageproces en de verpakking voor transport.
01/04/2016 - "Nieuwe strategie voor veranderd elektriciteitsnet"
Meerjarenplanning voor onderhoud aan hoogspanningsmasten en schakelstations raakt uit de tijd. Het levert lang niet altijd extra onderhoudswinst op en is ook niet kosteneffectief. Liandon maakt vanaf 2016 de omslag naar toestandsafhankelijk onderhoud, ofwel: alleen vervangen als er risico's zijn voor de stroomvoorziening. De nieuwe afdeling Asset Beheer, waarvan Rob Meijers de kwartiermaker was, moet de gewijzigde onderhoudsstrategie in de dage- lijkse praktijk handen en voeten geven.
Bekijk de pdf file : IMA03-2016_Liandon.pdf
28/02/2016 - "Slimme robot van Siemens en Airborne innoveert maakindustrie"
Airborne en Siemens bouwen op bedrijventerrein Ypenburg de eerste digi- tale fabriek in Nederland. Deze digitale fabriek doet tevens dienst als field lab, als ontwikkelcenter voor kennisinstellingen en bedrijven. Ontwerp, productieplanning, productie ťn kwaliteitscontrole worden in ťťn virtuele omgeving ondergebracht. Met deze keuze voor flexible manufacturing bij- ten Airborne en Siemens in Nederland het spits af voor een revolutie in de maakindustrie, ook wel Smart Industry of Industrie 4.0 geheten.
01/02/2016 - "Stempels van drie meter als vlaggenschip"
Hoogwaardige stempels van Bekker IndustriŽle Gereedschappen vinden hun weg naar een diversiteit aan productieprocessen, van de behuizing van cv-ketels tot onderdelen voor bedden en fietsen. Van eenmansbedrijf bouwde directeur Gerd Bekker zijn ambachtelijke specialisatie uit tot een zes man sterke onderneming en gereputeerd leverancier voor producenten van metaalwaren in de Achterhoek en daarbuiten. Innoveren, flexibel inspelen op klantwensen en service zijn kenmerkend voor de bedrijfsfilosofie.
01/10/2015 - "3D-input innoveert modelmakerij voor metaal en techbiek"
Dennis Martens van tekenbureau Artiflex verwacht dat 3D-input de overlevings- en daarmee de concurrentiekansen van modelmakerijen vergroten.
02/12/2015 - "Innovatie, design en klantonderzoek als ťťn geheel benaderen; interview met Willem Brethouwer (SAMR) en designer Willem Kars"
Businessmodellen en klantrelaties zijn ingrijpend veranderd. De digitale ontwikkeling is zo vergevorderd dat de volgende stap disruptie is: het opblazen van oude systemen en gewoontes. De belevingseconomie opereert op het snijvlak van innovatie, kwaliteit, design en (markt)onderzoek. Strategen in design Jacobs&Kars en marktonderzoeksbureau SAMR slaan de handen ineen om bedrijven te adviseren bij de aansluiting tussen productinnovatie en -ontwerp en klantbeleving.
01/08/2015 - "Nieuwe Stroom voor het midden- en kleinbedrijf"
Een nieuw electriciteitsbedrijf voor het MKB: 'Bij nieuwe stroom betaal je nooit teveel.'
Bekijk de pdf file : nieuwestroom.pdf
30/09/2015 - "Beter Leven Keurmerk Kalversector: Tracking&tracing bij de Van Drie Group"
Ooit stond de kalversector symbool voor gebrek aan dierenwelzijn en andere misstanden. Onder aanvoering van de VanDrie Group werd via ketenintegratie de weg ingeslagen naar diervriendelijk en duurzaam produceren. Het eigen kwaliteitssysteem ‘Safety Guard’ van VanDrie, wereldmarktleider in kalfsvlees, borgt voedselveiligheid, dierenwelzijn, verantwoord antibioticagebruik en milieuzorg in de gehele productieketen. Bron: Sigma/4/
20/09/2015 - "VDL Nedcar: efficiŽnter sturen op onderhoud met digitaal monitoringssyteem"
Storingen in de carrosseriebouw van de Mini Hatch van BMW worden supersnel opgespoord met door Numac Spie ontwikkeld softwarepakket. Bron: vakblad voor professioneel onderhoud iMaintain.
Bekijk de pdf file : 1._VDL_Nedcar.pdf
01/07/2015 - "Ellra precisietechnologie: omzetgroei door nauwekeuriger werken "
Onderdeeltjes voor luxe horloges, voor gehoorapparaten of instrumenten voor oogchirurgie? De nog jonge tweemansonderneming Ellra Fijnmetaal krijgt het voor elkaar. Op de trend in de precisietechnologie naar steeds kleiner, sneller en hoognauwkeuriger construeren, reageren Rien Elling en Boyke Ramsoediet met grensverleggend en innovatief ondernemerschap. “Hoe minutieuzer het onderdeel, des te groter voor ons de uitdaging.” En die aanpak vertaalt zich in groeiende omzetcijfers.
Bekijk de pdf file : Ellra.pdf
30/04/2015 - "'Bij Shapeways 3D printing zit de klant zelf aan het roer"
Van sieraden tot onderdelen van drones: met 3D-technologie zijn steeds meer producten in kleine oplages te printen. Het bedrijf Shapeways, voortgekomen uit Philips, met vestigingen in Eindhoven en New York, loopt voorop. Shapeways biedt designers en creatieve consumenten de mogelijkheid om eigen driedimensionale ontwerpen te laten maken en te verkopen. ‘We stellen de klant in staat zelf de kwaliteit van zijn product in te zien en te verbeteren. En anders wil ons team dat wel doen.’
Bekijk de pdf file : Shapeways_Sigma.pdf
30/09/2014 - "'Amerikaanse manier van business zit mij als gegoten'"
Carla Kikken-Jussen uit Vaals verkocht in 2012 haar eigen bedrijf en geeft, nog steeds vanuit Vaals, leiding aan de Europese tak van Medpace Medical Device, een Amerikaanse consultant die producenten van medische hulpmiddelen begeleidt bij de officiële toelating van hun product op de markt. “In deze business moet je vaak snel beslissen. Dat ligt me.” Een ondernemersportret. Bron: ZUIDMagazine
30/09/2014 - "Buigen is hightech"
Wat recht wordt ingekocht gaat bij Van der Hoorn Buigtechniek in Geldrop krom de deur uit. Met de modernste CNC-gestuurde machine kan Van der Hoorn tot tweetiende van een millimeter nauwkeurig series produceren. Daarmee is het bedrijf koploper in een nichemarkt. Ook ijvert directeur Lars van der Hoorn in een branchegroep voor samenwerking bij opleidingen en promotie van buigtechniek.
30/09/2014 - "Risico's nu beter gespreid"
Als eenmansbedrijf kende hij hoogtijdagen maar ook dieptepunten. Dankzij slimme investeringen, zijn netwerk en geloof in eigen kunnen wist Peter Timmermans zijn modelmakerij er weer bovenop te helpen. Met een modern simultaan vijfassig bewerkingscentrum loopt hij als éénpitter zelfs voorop. Een robotarm, ook geen kleine investering, helpt daarbij. Nog meer seriema- tige productie is het volgende doel.
29/09/2014 - "Circulaire economie: Van Houtum scoort met radicale innovatie "
Zacht en hip: cradle-to-cradle wc-papier verovert zakelijke markt. Papierproducent Van Houtum in Swalmen produceert onder de merknaam ‘Satino Black’ het meest milieuvriendelijke toiletpapier ter wereld en andere ‘washroomoplossingen’ voor de zakelijke markt. Grondstoffen zijn afkomstig uit kringloopprocessen. ‘Satino Black’ is het enige toiletpapier dat het cradle-to-cradlekeurmerk mag voeren. Als een van de koplo- pers in de circulaire economie, kiest Van Houtum voor radicale innovatie.
31/08/2014 - "DSM Culture Agenda, interview met directeur diversiteit en inclusieJosefine van Zanten "
Josefine van Zanten geeft vanuit het hoofdkantoor van DSM in Heerlen leiding aan de ONE DSM Culture Agenda, gericht op cultuurveranderingen binnen het concern dat op de mondiale markt van life sciences, nutrution en materials de laatste jaren fors expandeert. Met vestigingen in steeds meer landen is voor DSM de vorming van teams van talentvolle mannen ťn vrouwen die de lokale cultuur aanvoelen een vanzelfsprekende keuze. “Hoe meer diversiteit, hoe innovatiever en productiever.”
31/05/2014 - "North Refinery knokt terug als 'groen' bedrijf"
“Het is geen weelde om onder verscherpt toezicht van de overheid te staan en elkaar in de rechtszaal tegen te komen. Maar dankzij het compliance-traject dat we met KWA doorlopen, is de verhouding met de overheid gaandeweg verbeterd. Toch is er nog een eind te gaan,” zegt Peter Yntema, operationeel directeur van North Refinery (NR) in Delfzijl, dat enige jaren terug, onder vorige eigenaren, in opspraak kwam door nalatigheid in milieuzorg en boetes kreeg opgelegd. Bron: KWA Bedrijfsadviseurs
30/06/2014 - "3D printen: Een nieuwe industriŽle revolutie"
Driedimensionaal (3D) printen brengt de productie terug naar de plek van consumptie. Van legoblokjes tot sieraden, van knieprotheses tot casco’s van woningen: de mogelijkheden van 3D-printers zijn vrijwel eindeloos en zullen bestaande businessmodellen in ketens op zijn kop zetten. 3D-printing is ook een fascinerend vehikel om kinderen te boeien met techniek. Voor ‘meemaker’ Remco Liefting is de 3D-printer een metafoor voor nieuwe vormen van leren en samenwerken in organisaties.
01/01/1970 - "Bestellen met MyOrder: betalen met een app, wachten overslaan"
“MyOrder Cashless maakt het voor de ondernemer mogelijk dat klanten direct met een app of chip in hun mobiele telefoon producten of diensten bestellen. De klant hoeft op een terras niet meer te zwaaien om de aandacht van de ober te trekken, of bij de bioscoop in de rij te staan. De ondernemer kan er zelfs extra omzet mee maken.” Rabobank Magazine IMPULS 1/2014
Bekijk de pdf file : IMPULS_RWM_nr10_MyOrder_V1.pdf
14/06/2014 - "'Met een gouden idee kansen verzilveren'. Direct Aviation, een onbekend luchtvaartbedrijf als wereldspeler in supply"
Voor de buitenwacht relatief onbekend, maar niet in de internationale luchtvaartwereld. De Direct Aviation Groep uit Nuth maakt vliegtuigtrolleys, verricht onderhoud aan widebody-toestellen en detacheert piloten. Met deze unieke combinatie van activiteiten heeft de Zuid-Limburgse luchtvaartonderneming een verrassend sterke positie verworven tussen grote spelers.
31/05/2014 - "Limburgse containers voor Chinees nucleair afval"
Met de productie van twee transportcontainers voor Chinees kernafval heeft Montair Process Technology een droomorder in de wacht gesleept. Business as usual? Bepaald niet, want het binnenhalen van deze deal kostte Montair drie jaar voorbereiding. Een innovatief ontwerp is niet het enige ingrediŽnt om een product succesvol in de markt te zetten. New business begint volgens Montair-directeur Renť Francken met een heldere bedrijfsfilosofie en het vroegtijdig signaleren van wensen of noden van opdrachtgevers.
30/04/2014 - "Hulp bij marktintroductie: MKB Roadmaps Maastricht "
MKB Roadmaps is een programma van LED en LIOF dat starters en ondernemers helpt hun innovaties succesvol naar nieuwe en bestaande markten te brengen. Want nog te vaak draait menige innovatie door teveel focus op techniek en te weinig op marktintroductie uit op een commerciŽle mislukking. Het bedrijf Maastricht Instruments schreef het programma van MKB Roadmaps.
14/04/2014 - "AAE Mechatronica: De ander iets gunnen."
AAE (Advanced Automated Equipment) is een gerenommeerde wereldspeler op het gebied van mechatronica. Vanuit vier businessunits worden hightech- machines en andere producten gemaakt voor anticyclische ťn conjunctuur- gevoelige markten. Risicospreiding en regie over de eigen keten dragen bij aan gestage omzetgroei. Aandacht voor werving en opleiding van jonge technici garandeert bovendien een duurzame toekomst van het Helmondse familiebedrijf. Bron: Metaal en Techniek, Metaalunie
14/02/2014 - "BM Boxmeer maakt machines in kleine series. Solide dankzij Hoogwaardige productie."
Machinebouwer BM in Boxmeer ontwikkelde een supermarktmachine die ananassen snijdt voor de consument, een wereldprimeur. Bron: Metaal en Techniek, vakmagazine Metaalunie.
Bekijk de pdf file : MT02_BM_Boxmeer.pdf
24/02/2014 - "Ondernemers gaan voor waardecreatie in de nieuwe economie"
In de economie van morgen draait alles om waardecreatie in plaats van kortermijnwinst. Ondernemerschap in de circulaire economie stoelt op innovatie, samenwerking en respect voor ecologische en sociale waarden. Hoe vind je als ondernemer aansluiting bij die koplopers? En hoe vind je geld voor je businesscase? Groene Zaak-directeur Marga Hoek reikt daarvoor in haar boek ‘Zakendoen in de nieuwe economie – Zeven vensters op succes’ handvatten aan.
31/12/2013 - "Veilige hekwerken topprioriteit bij jubilerende NHI"
Laagdrempelig voor de leden, gefocust op veiligheid en kwaliteit en voorhoedespeler bij het meebepalen van regelgeving. In tien jaar tijd is de Nederlandse Hekwerk Industrie (NHI) uitgegroeid tot brancheorganisatie met een duidelijk profiel en een doelgerichte missie. De NHI stond mede aan de basis van de Europese norm voor veilige poorten. Voorzitter Rien Griffioen en secretaris Ron den Toom blikken terug ťn vooruit.
Bekijk de pdf file : NHI.pdf
31/01/2012 - "Benchmarking energieverbruik bierbrouwers"
Een wereldwijde benchmarking van energieverbruik bierbrouwerijen moet Nederlandse producenten een plek in de wereldtop bezorgen.
30/09/2013 - "MVO bij Hago Zorg: schoonmaker met opleiding en iPad op de werkvloer"
Een hoge werkdruk, veel personeelsverloop en een sterk wisselende kwaliteit dienstverlening. De schoonmaakbranche kampt met een slecht imago. Onder druk van stakingen in het verleden, belooft de sector met een keurmerk en een code voor ‘marktverantwoord gedrag’ sociaal herstel. Trendsetter Hago, schoonmakers van onder meer ziekenhuizen, stelt dat borging van kwaliteit staat of valt met tevreden medewerkers. bron: SIGMA, Kluwer
30/06/2013 - "Hofmans CNC Verspanen Venlo: koploper in slimme geautomatiseerde bedrijfsvoering"
Hofmans CNC Verspanen uit Venlo is geen metaalbedrijf van twaalf uit het dozijn. Met veertien werknemers is de omvang bescheiden, maar door een integrale toepassing van automatisering, optimale productie-efficiŽntie van machines en kwaliteitsborging is het een voorbeeld voor de branche. Last van de crisis heeft Hofmans met zijn meer dan zeshonderd producten dan ook niet. “Je moet innovatieve bruggen naar de klant slaan”, zegt directeur Pedro Hofmans. Bron: magazine Metaal en Techniek.
Bekijk de pdf file : MT0708_hofmans.pdf
23/06/2013 - "Starter en Coach/Munnichs en Van Impelen/'Ik wil haar laten schitteren'"
Ondernemen is voor velen een lang gekoesterde droom. Startende ondernemers hebben veel baat bij een coach die hen wijst op de do's en dont's in het zakenleven. SLIMhuis in Sittard koppelt de coach (Jacqueline Munnichs) aan een starter (Wendy van Impelen).
31/05/2013 - "ALUCOL innovatieve koploper op de aluminiummarkt"
Voor familiebedijf Alucol in het Limburgse dorp Neer is anodiseren – het op elektrolytische wijze corrosiebestendig maken van aluminium – behalve dagelijkse routine ook een permanente zoektocht naar innovatieve toepassingen. Zo kan Alucol als enige loonbedrijf in Europa lengtes tot 22 meter anodiseren. Een eigen vinding, waarmee de productiecapaciteit is verdubbeld en nieuwe markten zijn veroverd. “We voelen snel aan wat klanten willen en ontzorgen ze”, zegt directeur Roderik Wuts.
Bekijk de pdf file : Aluminium_Alucol.pdf
31/10/2012 - "Continuiteitsmanagement verdient meer aandacht"
Bedrijven staan er vaak niet bij stil hoe ze een calamiteit kunnen overleven. 'Business continuity management (BCM)' gaat over het beschermen van kritische bedrijfsprocessen tegen de gevolgen van storingen, natuurgeweld en andere incidenten. KWA en partner/adviseur bcm+ ontwikkelen samen trainingen en praktijkadvies op het gebied van continuÔteitsmanagement. Bron: Kwadrant, relatiemagazine KWA Bedrijfsadviseurs, pagina 1 en 2
Bekijk de pdf file : Kwadrant_2_2012.pdf
30/11/2012 - "Chocolate Company: kleine wereldspeler in lekkernijen "
Kok Toussaint Claessens en zijn partner Mirjam Schroeder ontwikkelden bij toeval de hotchocospoon, een blokje chocolade aan een houten lepeltje. Nu gaat de Limburgse lekkernij de hele wereld over. Bron: Ondernemen! MKB Nederland
Bekijk de pdf file : Chocolate_Company.pdf
30/11/2012 - "Kennismanagement in de Rijnlandse organisatie: dienend leiderschap vereist, geen afdelingsbureaucraten"
Kenniswerkers zijn uit zichzelf gemotiveerd. Managers die hen controleren, kunnen ze missen als kiespijn. Met een dienende stijl van leiding- geven zijn deze kenniswerkers het meest geholpen. En in ‘Rijnlandse’ organisaties lukt dat beter dan in de op pure winst bestuurde ‘Anglo- Amerikaanse’ ondernemingen, betoogt de Eindhovense hoogleraar Organisatiekunde Mathieu Weggeman. Bron: Sigma/Kluwer
Bekijk de pdf file : Mathieu_Weggeman_Sigma06_12.pdf
31/07/2012 - "On-line shopping: kwaliteitszorg bij webwinkels "
Consumenten kiezen steeds meer voor aankopen online. Nederland telt tienduizenden webwinkels, in alle soorten en maten, werkend vanuit een garagebox tot aan een glimmend gebouw langs de snelweg. Minstens zo gevarieerd is de klantvriendelijkheid en betrouwbaarheid van het digitale verkoopkanaal: van uiterst belabberd tot professioneel. Consumentenorganisaties kijken de virtuele winkeliers op de vingers. Een ISO-richtlijn (NEN) voor online aankopen is in wording, maar de meeste webshops zitten er nog niet op te wachten. Bron: SIGMA
12/04/2012 - "Mentale training brengt je dichter bij je potentieel"
Topsport bestaat uit veel aspecten, waarbij het mentale deel steeds meer aandacht krijgt. Sportpsycholoog Rico Schuijers speelde als mental coach een rol in het behalen van de gouden medailles van de Nederlandse hockey- en waterpolovrouwen op de Olympische Spelen van 2008 in Peking. In de aanloop naar de Spelen in Londen coŲrdineert Schuijers de mentale training van alle Nederlandse teams. Van de tools uit de sportpsychologie leert ook het bedrijfsleven. Uit: Sigma nr 2-2012
30/11/2011 - "Econoom Hans Schenk: 'Gebakken lucht van managementgoeroes'"
Bestuurders van grote ondernemingen zijn ver verwijderd geraakt van de werkvloer. Ze letten vooral op beurskoersen en laten zich manipuleren door managementgoeroes met gelikte organisatiemodellen. Dat is de waarneming van prof. dr. Hans Schenk, een van de schaarse economen die verstand hebben van bedrijven. Schenk treedt op als adviseur van ondernemingsraden bij complexe vraagstukken.
15/08/2011 - "Het Nieuwe Werken ontrafeld"
Noem het ␣exwerken, digitale mobiliteit, mobiel werken of zelfroosteren. Het gaat allemaal over Het Nieuwe Werken. En daarin moet je kennis- werkers faciliteren en durven loslaten. Want dat is, onderstreept onderzoek, goed voor de kwaliteit van het werk en het bevordert innovatie. Organisaties die achterblijven, verliezen talentvolle medewerkers. Maar Het Nieuwe Werken is ook wennen voor het middenmanagement. “Niet meer controleren, maar coachen”. Gepubliceerd in SIGMA/Kluwer nr. 4/2011
10/07/2011 - "Offshoring van productie naar China en TsjechiŽ"
Het verplaatsen van productie naar lagelonenlanden levert kostenvoordelen en omzetstijging op. Onderzoek laat dat zien. Maar je moet het wel goed voorbereiden. ‘Zoek de juiste partner, dan liggen er absoluut kansen.’ Twee ondernemers en een onderzoeker van de Erasmus Universiteit vertellen. Een reportage in 'Ondernemen', magazine van MKB Nederland.
Bekijk de pdf file : Made_in_China_vanuit_NL.pdf
21/06/2011 - "Lean Six Sigma en de kenniseconomie"
Lean Six Sigma (LSS) is als verbetermethodiek in tal van bedrijven en organisaties in Nederland geworteld geraakt. ‘LSS heeft vele honderden miljoenen euro’s aan besparingen opgeleverd’, zegt prof. Ronald Does, directeur van het Instituut voor Bedrijfs- en IndustriŽle Statistiek van de Universiteit van Amsterdam. Kwaliteitszorg kan echter geen geÔsoleerde discipline meer zijn. De uitdaging voor de kwaliteitsbranche is werken aan systematische innovatie van producten en processen. ‘Dan kunnen wij de basis vormen van de kenniseconomie.’ Een interview met Does in Sigma, 3/2011
Bekijk de pdf file : Lean_Six_Sigma.pdf
13/02/2011 - "Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) op bedrijventerrein Chemelot"
WML leidend in ingrijpende modernisering drinkwaterinstallaties op industriepark Chemelot (Geleen).
Bekijk de pdf file : Waterslag_op_Chemelot_.pdf
09/02/2011 - "Trofee voor beste HRM-prestatie "
Fabrieken en afdelingen bij chemiereus DSM kunnen zichzelf of anderen voordragen voor een People Award. Chefs bij een kunstmestfabriek kregen training in emotioneel management.
Bekijk de pdf file : DSM___People_Management.pdf
01/01/1970 - "MakeSure: paraplu voor borging zorgsystemen"
Vanuit diverse geledingen van een bedrijf worden gegevens aangeleverd over milieu, energie, arbo en kwaliteit.Vaak zijn daar tientallen medewerkers met een groot surplus aan taken bij betrokken. Met het softwareproduct MakeSure van KWA Bedrijfsadviseurs kan een onderneming taken en verantwoordelijkheden gericht toebedelen en borgen. Afwijkingen komen sneller in beeld en het auditen van gegevens verloopt vlotter, zo is de ervaring bij papierfabriek Sappi in Maastricht.
09/02/2011 - "Energiehuishouding in nieuwe fabriek Campina "
De opening van een ultramoderne fabriek in Maasdam was voor zuivelproducent Campina reden de gehele energiehuishouding opnieuw in te richten. KWA hielp mee bij het vaststellen van de prestatie-indicatoren voor het energie- en waterverbruik van zuivelproducten. Dat leverde een systeem van monitoring op waarmee van week tot week de efficiŽntie van milieuprestaties kan worden nagegaan en bijgestuurd.
09/02/2011 - "Gebruiksvergunning voor industrie: echt nodig?"
Met de rampen inVolendam en Enschede nog op hun netvlies, doen gemeenten van alles om de veiligheidsvoorschriften aan te scherpen.Terecht, hoewel het doel en de middelen soms niet met elkaar in verhouding staan. Daarover kunnen de bedrijven meepraten die een zogenoemde gebruiksvergunning moeten aanvragen. 'De meerwaarde voor zo'n vergunning is er niet,' zegt de brandweer bij Corus Staal.
27/01/2011 - "De wereldmarkt van ondernemer Erik Joosten "
Met een hulpmiddel voor het aantrekken van steunkousen heeft Erik Joosten een wereldmarkt veroverd. Nu timmert zijn bedrijf Arion Group in het Limburgse Geleen ook aan de weg met ‘washandjes zonder water’ en anti-verzuringkousen voor sporters.
27/01/2011 - "Redding Papierfabriek Meerssen door doortastende ondernemer "
Mismanagement werd papierfabriek Favini Meerssen fataal. Dat ging oud- medewerker en ondernemer Jack Giesen zů aan het hart, dat hij besloot de fail- liete fabriek nieuw leven in te blazen. Na acht maanden knokken was de doorstart onder de naam Meerssen Papier een feit. Een reportage in MKB Ondernemen.
Bekijk de pdf file : Meerssen_Papier.pdf
RECENTE ITEMS:
05/05/2020 - "Snavel dicht bij de toekan"
Medezeggenschap | Lees verder..
18/03/2020 - "Aan tafel over arbeidsvoorwaarden"
Medezeggenschap | Lees verder..
15/03/2020 - "Clienten met schulden uit de ellende helpen"
Welzijn/Onderwijs | Lees verder..
19/02/2020 - "Arbo in de zorg: Envida en Sevagram"
Medezeggenschap | Lees verder..
01/01/2020 - "BREIN: Speuren naar oorzaak dementie"
Gezondheid & Zorg/Marktwerking | Lees verder..
08/12/2019 - "MBO-scholen houden loon van docenten achter"
Welzijn/Onderwijs | Lees verder..
14/11/2019 - "Ondernemingsraad van provider XS4ALL vecht voor lijfsbehoud "
Medezeggenschap | Lees verder..