Milieu/Duurzaamheid

01/10/2018 - "De eerlijke spijkerbroek van Mud Jeans"
De kledingindustrie is uitermate vervuilend. Daarom maakt MUD Jeans spijkerbroeken van biologisch katoen, gemengd met gerecycled katoen en zonder milieuschadelijke verfstoffen. Bovendien kun je de broek leasen in plaats van kopen. Directeur Bert van Son voorziet een groeiend marktaandeel.
01/05/2018 - "Interview met prof. Maarten Steinbuch: 'Software schaalbaar? Dan is je businessmodel dat ook'"
‘Of het nu gaat om elektrische auto’s, medische robottechnologie, of andere vakgebieden: sensoren en digitale rekenkracht worden steeds slimmer en goedkoper. Dat zorgt voor een enorme technologische boost naar meer verduurzaming van de samenleving. En ook voor een omslag van producten naar service verlenen met software die schaalbaar is.’ Dat zegt Maarten Steinbuch, hoogleraar robotica aan de Technische Universiteit Eindhoven en directeur van Eindhoven Medical Robots.
01/12/2017 - "DSM: de impact van duurzaam ondernemen"
DSM onderscheidt zich in de wereldmarkt met innovatieve producten, technologieën en diensten. Van een traditioneel chemiebedrijf is DSM veranderd in een specialist in life sciences en hoogwaardige materialen. Daarbij is het meten van de sociale effecten van de bedrijfsvoering min- stens zo belangrijk als schoon produceren. ‘Naast het maken van winst willen we een positieve bijdrage leveren aan lokale gemeenschappen. Doing well by doing good’, zegt Jacobine Das Gupta, directeur Brighter Living Solutions bij DSM.
Bekijk de pdf file : SIGMA201705_DSM.pdf
01/12/2017 - "Duurzaam: VolkerWessels bouwt voor meer levenskwaliteit"
Bouwen met herbruikbare materialen en met aandacht voor een laag energiegebruik is allang geen hype meer. Bouwbedrijf VolkerWessels voegt aan circulair bouwen een dimensie toe die anderen laten liggen: aandacht voor de gezondheid van de gebruiker en een kadaster voor te recyclen bouwstoffen. De levenskwaliteit van een woning of kantoorgebouw is zelfs te meten en certificeerbaar. Een interview met duurzaamheidsmanager Lars van der Meulen.
Bekijk de pdf file : VokerWesselsSIGMA201704.pdf
15/05/2017 - "Nooit meer een Auping-matras bij het afval"
Beddenmaker Koninklijke Auping werkt volgens het circulaire bedrijfs- model cradle-to-cradle. Alle grondstoffen van zowel bedden als matras- sen moeten worden hergebruikt. In 2020 wil het bedrijf, dat puur vraag- gestuurd werkt, alleen nog maar recyclebare producten maken op hernieuwbare energie. ‘Consumenten vragen om eerlijke producten’, zegt CEO Aart Roos. ‘Ze betalen voor slaapcomfort, niet voor verspilling en CO2-uitstoot.’ En waarom zou de consument geen lig-uren kopen in plaats van een bed?
Bekijk de pdf file : AUPING_SIGMA201702_01.pdf
15/02/2017 - "Cateraar Hutten: duurzaam door werkgeluk voor medewerkers en tegengaan van verspilling "
Geluk als het nieuwe businessmodel, van betekenis zijn voor mens, gezondheid en milieu. Bij cateringbedrijf Hutten in Veghel zit maatschappelijk verantwoord ondernemen als kernwaarde verankerd in alle keuzes. Kosten noch moeite worden gespaard om medewerkers in hun kracht te zetten, ook wanneer ze een arbeidshandicap hebben. Voedselverspilling wordt aangepakt met een eigen verwerkingsfabriek. Walter Faaij en Loek Kusiak brachten de ‘culinair dienstverlener’ een bezoek.
15/12/2015 - "Duurzaamheid in drinkwaterproductie Vitens: van bron tot tap"
Ons kraanwater is van topkwaliteit, zonder toevoeging van chloor, zoals in veel andere landen, en ook nog goedkoop. Het lijkt allemaal vanzelfsprekend, maar verontreinigingen van drinkwaterbronnen door de industrie en de landbouw liggen constant op de loer. Drinkwaterbedrijven als Vitens ontwikkelen zich tot aanjagers van innovatie en duurzaam- heid. Installaties voor waterzuivering veranderen in leveranciers van herbruikbare reststoffen en groene energie.
Bekijk de pdf file : SIGMA201506VITENS.pdf
15/06/2015 - "Transitiehoogleraar Jan Rotmans en het kantelende Nederland: Samenwerken met innovatieve niche-partners "
Om duurzaam te overleven moeten gevestigde bedrijven samenwerken met starts-ups en innovatieve niche-partners. Een dergelijke transitie leidt tot nieuwe ketens en verdienmodellen – in de maakindustrie, de bouw, de biobased economy en andere branches. Ondertussen nemen ook ondernemende burgers steeds meer het voortouw. Een beweging die de maatschappij ingrijpend doet kantelen, zegt hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans. Bron: SIGMA/Vakmedianet
19/02/2015 - "MVO-strategie ROCKWOOL: de duurzame impact van isoleren"
Het isoleren van woningen en procesinstallaties zorgt voor lagere energiekosten en minder CO2-emissie; isolatie van klaslokalen vermindert geluidshinder en verbetert de leerprestaties. Het bedrijf Rockwool benadrukt met een uitgebalanceerde MVO-strategie de maatschappelijke voordelen van duurzaam isoleren met steenwol. Bron: Sigma
30/12/2014 - "Producent INTERFACE: duurzaam op weg naar 2020"
Tapijttegelfabrikant Interface wil kringlopen sluiten met nylon uit oude visnetten, met gerecycled tapijt en hernieuwbare energie. In 2020 moet het bedrijf volledig circulair voorzienend zijn, met nul nadelig effect op de omgeving. Partijen in de keten worden verleid tot innovatie en cocreatie. Kwaliteitszorg en duurzaamheid als twee kanten van dezelfde medaille.
Bekijk de pdf file : SIGMA06_2014_nr_6_INTERFACE.pdf
30/09/2014 - "Van Houtum marktleider in cradle-to-cradle washroomoplossingengieneproducten"
Papierproducent Van Houtum in Swalmen produceert onder de merknaam ‘Satino Black’ het meest milieuvriendelijke toiletpapier ter wereld en an- dere ‘washroomoplossingen’ voor de zakelijke markt. Grondstoffen zijn afkomstig uit kringloopprocessen. ‘Satino Black’ is het enige toiletpa- pier dat het cradle-to-cradlekeurmerk mag voeren. Als een van de koplo- pers in de circulaire economie, kiest Van Houtum voor radicale innovatie.
14/11/2014 - "Dashboards van bamboe: chemiebedrijf Transmare kiest voor biobased economy"
Palmbomen en bamboe zijn de twee pijlers waarop het Rotterdamse chemiebedrijf Transmare haar groene toekomst bouwt. Bamboevezels worden verwerkt in kunststoffen en de schillen van palmnoten gaan als biomassa mee in de bijstook van energiecentrales. De transformatie van klassiek chemiebedrijf naar een ‘biobased’ onderneming is lastig, maar biedt veel perspectief. Niet alleen omdat fossiele brandstoffen schaars worden, maar ook omdat producenten er om vragen. Een interview met CEO Henk-Jan Aarsen.
Bekijk de pdf file : SIGMA05_2014_ART3_TRANSMARE.pdf
14/12/2013 - "Interview met duurzaam ondernemer Ruud Koornstra (Tendris): 'De arrogantie in de boardrooms van de oude economie is extreem'"
Hij verdiende miljoenen met een tv-productiebedrijf, maar zet zich inmid- dels al ruim tien jaar in voor een duurzame wereld. Groene revolutionair Ruud Koornstra bracht de energiezuinige led-lamp op de markt, richtte een groen energiebedrijf op en is de aanjager van de elektrische auto in Nederland. Op de barricaden tegen de oude economie, ‘want die leeft van verspilling.’ Interview met Koornstra in Sigma, tijdschrift voor kwaliteitsmanagement
Bekijk de pdf file : SIGMA06_2013_ART2_Kusiak.pdf
30/11/2013 - "Delen en hergebruiken zijn de pijlers van de circulaire eocnomie"
Moeten we ons niet drukker maken om de stijgende schaarste aan grondstoffen dan om energietekorten? Ja, zeggen vier experts in het magazine 360 van HEVO. Wind en zon als energiebronnen zijn oneindig, maar grondstoffen raken wel op. Dat dwingt ons na te denken over de omslag naar een circulaire economie, bedoeld om producten en grondstoffen zo veel mogelijk her te gebruiken en waardevernietiging te minimaliseren Ruilen en delen? De huidige jonge generatie zal ons hierin voorgaan.
30/11/2013 - "Hergebruiken en delen zijn de pijlers van de circulaire economie. Vier experts aan het woord."
Moeten we ons niet drukker maken om de stijgende schaarste aan grondstoffen dan om energietekorten? Ja, zeggen vier experts in het Magazine 360 van HEVO. Wind en zon als energiebronnen zijn oneindig, maar grondstoffen raken wel op. Dat dwingt ons na te denken over de omslag naar een circulaire economie. Producten en grondstoffen moeten zo veel mogelijk hergebruiken en waardevernietiging minimaliseren. Ruilen en delen? Dat klinkt radicaal, utopisch. Maar de huidige jonge generatie zal ons hierin voorgaan.
Bekijk de pdf file :
31/08/2013 - "Nationaal Energieakkoord zet forse stappen op gebied van transport en mobiliteit"
De CO2-uitstoot door vervoer en transport gaat de komende jaren fors naar beneden. Maar hoeveel precies en hoe gaan we dat bereiken? De ambitie van de overlegtafel ‘Mobiliteit en Transport’ in het Nationaal Energieakkoord dat onlangs in de SER is afgesloten is helder: in 2050 is de CO2- uitstoot van de sector 60 procent lager dan in 1990. Om dat doel te halen, zijn flinke stappen nodig, ofwle stevige keuzes voor vergroening.
31/01/2013 - "Omslag naar duurzame energie komt van onderop"
De omslag van fossiele naar duurzame energie moet onderop beginnen. Op de eerste werkconferentie van de SER voor een Energieakkoord voor duurzame groei klonk een sterk pleidooi voor initiatieven vanuit de samenleving en bedrijven. ‘Een transitie van onderop is beter dan regels van bovenaf.’
Bekijk de pdf file : Omslag_naar_duurzame_groei.pdf
14/02/2013 - "Duurzaam ondernemen zit in de genen van familiebedrijf Vebego. Een interview met de beste 'MVO-manager van 2012' Annette van Waning."
Vebego, internationaal actief in schoonmaak, uitzendwerk en zorg, wil werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt duurzaam inzetbaar houden. MVO-manager 2012 Annette van Waning legt in opinieblad ZUID uit waarom een bedrijf op een krappe wordende arbeidsmarkt moet blijven boeien.
09/12/2012 - "SER-advies Nationaal Energieakkoord: Op zoek naar groen draagvlak"
Wek lokaal meer energie op. Maak investeren in groene energie aantrekkelijk voor bedrijven en burgers. Vraag hen naar hun visie op het energievraagstuk. Aan voorstellen voor een nieuwe kijk op energie geen gebrek, zo bleek bij de startbijeenkomst van de Sociaal-Economische Raad (SER) ER op weg naar een nationaal energieakkoord. bron: SERmagazine
31/10/2012 - "Tijd voor een Nationaal Energieakkoord"
Nederland heeft een nationaal energieakkoord nodig, met bindende afspraken over energiebesparing, schone technologie en klimaatbeleid. In een briefadvies over energie en economie adviseert de SER om belanghebbende partijen bijeen te brengen en bruggen te slaan. Met zo’n nationaal akkoord zou een nieuw kabinet een flitsende start kunnen maken op het gebied van energie- en klimaatbeleid. Bron: SER Magazine
30/09/2012 - "Duurzaam werken is familietraditie bij Bavaria"
Oog voor productkwaliteit en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) zijn bij familiebedrijf Bavaria Bier van generatie op generatie over- gedragen. Pils brouwen is één ding, je moet het wel doen in harmonie met je omgeving – en met een kritische en opvoedende blik naar je leveranciers van grondstoffen. In een vechtmarkt als de bierbranche kan duurzaamheid de onderscheidende factor zijn.
Bekijk de pdf file : SIGMA_05_2012_ART3_Bavaria.pdf
18/02/2012 - "Het zelfreinigend vermogen van MVO"
Aantonen dat je een maatschappelijk verantwoord werkende organisatie bent doe je met een zogenoemde ‘zelfverklaring’ ISO-26000, de richtlijn voor maatschappelijk verantwoord on- dernemen. Schoonmaker CSU geeft prioriteit aan werkomstandigheden, veiligheid en gezondheid. De or praat mee over de inhoud en uitvoering.
23/11/2011 - "Duurzaamheidseisen winkelcentra"
Winkelcentra met een efficiënt energieverbruik, en waar het veilig werken en shoppen is, hebben de toekomst. Maar hoe duurzaam mag of moet het zijn? Een nieuwe meetmethode van Bouwfonds REIM en enkele branchegenoten moet uitsluitsel geven. Publicatie in 'Klinker', relatiemagazine van het Bouwfonds
Bekijk de pdf file : Groene_winkelcentra.pdf
31/10/2011 - "Duurzaamheid op de werkvloer bij Yara"
De or van kunstmestproducent Yara vindt dat je duurzaamheid niet overdreven moet optuigen. Werknemers zijn vaak ‘projectmoe’. En schoon werken en netjes omgaan met je werkplek behoren normaal te zijn. Maar is dat in werkelijkheid ook zo? De werkgroep Duurzaam Werken kreeg bijna honderd ideeën binnen voor een werk
Bekijk de pdf file : Yara_OR_en_duurzaam_werken.pdf
29/10/2011 - " Op weg naar zelfverklaring ISO 26000 "
Aantonen dat je de richtlijn ISO 26000 toepast, doe je met een ‘zelfverklaring’. Het norminstituut NEN ontwikkelde er een handleiding voor.
11/10/2011 - "Kwaliteitsmanagers moeten aanhaken bij MVO "
Interview in SIGMA met hoogleraar en directeur CSR Academy Teun Hardjono: Maatschappelijk verantwoord ondernemen houdt niet op bij de vraag of een product milieuverantwoord tot stand is gekomen. Een onderneming moet ook een sociaal betrokken rol spelen naar zijn medewerkers en de samenleving. En daar ook van willen leren. “MVO omvat de zorg voor de gemeenschappelijke ruimte. En juist rond die zorg hebben de kwaliteitskundigen, terwijl ze er met hun neus bovenop stonden, de boot gemist."
19/09/2011 - "Duurzaam kantoor beloont eigenaar en is prettige werkplek "
Duurzaam ondernemen doe je niet vanuit een pand met een G-label. Huurders stellen dan ook scherpere eisen aan energieverbruik, ligging en gebruikscomfort. Duurzame bedrijfspanden liggen zo steeds beter in de markt. Bron: PEPPER, nr 4
29/08/2012 - "OR ijvert voor duurzame werkplek"
Je wilt als ondernemingsraad de werkplek verduurzamen, maar waar begin je? De or van Het Raamwerk in Noordwijkerhout, een zorginstelling voor mensen met een handicap, hield een enquête onder het personeel en maakte een actieplan voor gedrags- verandering en concrete milieubesparingen. ‘Laat niet onnodig een oplader aan een stopcontact hangen.’
05/06/2011 - "Inkoop&Logistiek: De duurzame kantooromgeving"
Als alle secretaresses duurzaam inkopen, vormen zij een sterke groene inkoopmacht. Zes tips om je kantoor te vergroenen. Bron: Pepper 3/2011
Bekijk de pdf file : Groen_kantoor.pdf
03/04/2011 - "Onderweg voor de baas in groene leasewagens"
Zuinige leaseauto’s zorgen voor lagere brandstofkosten, minder CO2-uitstoot en een beter bedrijfsimago. Een plan in vijf stappen naar verlaging van CO2 uitstoot in zakelijke mobiliteit. Gepubliceerd in: Pepper, maandblad voor duurzaamheid in het midden- en kleinbedrijf.
Bekijk de pdf file : Green_Leasing.pdf
27/02/2011 - "Niet langer lukraak kappen in het regenwoud"
Door ongecontroleerde kap verdwijnen tropische bossen. FNV Meubel & Hout bundelt met bedrijven als Precious Woods en andere spelers de krachten om bos in het Amazonegebied en op Borneo duurzaam te beheren. Dat moet de vraag naar hardhout met een FSC-keurmerk versterken. BAM Woningbouw en woningcorporaties nemen daarin het voortouw.
Bekijk de pdf file : Duurzaam_Bosbeheer_in_Azie.pdf
23/02/2011 - "Klimaatneutraal: verklein je C02-footprint"
Een beetje duurzame ondernemer weet hoeveel CO2 zijn bedrijf uitstoot. Wie zijn voetafdruk berekent, ziet in één oogopslag waar je energie en kosten kunt besparen. Zeven tips in PEPPER.
13/02/2011 - "Bierbrouwerij plant bos aan"
Gulpener Bier, de brouwerij in Gulpen, heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen ingebed in de bedrijfsvoering. De aanplant van een bos dat CO2 uitstoot moet compenseren hoort daar ook bij.
Bekijk de pdf file : Duurzaam_Gulpener.pdf
13/02/2011 - "Zuivere zaken in ontwikkelingslanden"
Waterleidingmaatschappij WML vindt maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk. De de lokale bevolking in Kenia krijgt hulp bij het slaan van waterputten.
Bekijk de pdf file : Waterputten_voor_Kenia.pdf
13/02/2011 - "Bodemenergie als duurzame energiebron. Maar niet zonder risico's? "
Grondwater is een bron voor de verwarming en koeling van huizen en gebouwen. Warmte-koude opslag is in opmars, maar waterleidingmaatschappij onderzoekt eerst de mogelijke nadelige effecten voor drinkwaterputten.
13/02/2011 - "Hergebruik industriewater als duurzaam waterbeheer"
Papierfabriek Sappi in Maastricht en buurman/chemieproducent Ciba lossen met afvalwater elkaars milieuprobleem op.
09/02/2011 - "Geneesmiddelen in drinkwater slecht afbreekbaar"
In de Maas en andere drinkwaterbronnen komen steeds vaker resten voor van geneesmiddelen. Voor de volksgezondheid bestaat geen direct gevaar. Toch is Waterleiding Maatschappij Limburg alert. Medicijnen horen niet in drinkwater. Aanpak bij de bron blijkt de beste remedie.
09/02/2011 - "Woningen verwarmd met mijnwater uit de steenkooltijd"
In Heerlen wordt een woonwijk verwarmd met mijnwater van ca. 30 graden dat afkomstig is uit de steenkoolpijlers van de voormalige Oranje Nassau-mijn. Een primeur op het gebied van duurzame energie.
Bekijk de pdf file : Energie_uit_oude_mijngangen.pdf
08/02/2011 - "Vlaamse waterwinningmaatschappij spreidt vleugels uit"
Het bedrijf dat in Vlaanderen huishoudens van drinkwater voorziet, doet ook aan rioolbeheheer en de levering van industriewater. Over ondernemen in een duurzame waterketen.
Bekijk de pdf file : Vlaamse_waterketen.pdf
27/01/2011 - "India: van slavernij naar duurzame arbeid in natuursteengroeve"
Natuursteen uit India en China? Dan gaat het vaak ook over ongezond werk, milieuschade, moderne slavernij of kinderarbeid. Daar moet je bij de selectie van je leveranciers op letten, vinden sommige Nederlandse natuur- steenbedrijven. Desnoods controleren ze in de groeves en fabrieken zelf de arbeidsomstandigheden. De weg naar duurzaam ketenbeheer lijkt onomkeerbaar. Twee Limburgse bedrijven geven het goede voorbeeld.
Bekijk de pdf file : Duurzame_natuursteen_01.pdf
RECENTE ITEMS:
05/05/2020 - "Snavel dicht bij de toekan"
Medezeggenschap | Lees verder..
18/03/2020 - "Aan tafel over arbeidsvoorwaarden"
Medezeggenschap | Lees verder..
15/03/2020 - "Clienten met schulden uit de ellende helpen"
Welzijn/Onderwijs | Lees verder..
19/02/2020 - "Arbo in de zorg: Envida en Sevagram"
Medezeggenschap | Lees verder..
01/01/2020 - "BREIN: Speuren naar oorzaak dementie"
Gezondheid & Zorg/Marktwerking | Lees verder..
08/12/2019 - "MBO-scholen houden loon van docenten achter"
Welzijn/Onderwijs | Lees verder..
14/11/2019 - "Ondernemingsraad van provider XS4ALL vecht voor lijfsbehoud "
Medezeggenschap | Lees verder..